Korang suke minuman sejuk tak??Suke??Yeah!!Minuman sejuk &
berais sememangnye menjadi mimuman
yg seolah-olah wajeb ketike cuace panas.Selalunye diminum ketike wak2 makan tgh hari bersame
dgn hidangan yg menyelerekan
& mengenyangkan....
Minuman akan menjadi
sejuk hanye apebile ais dibuboh ke dalamnye...Akan tetapi,taukah
korang bahawe ade 2 jenes ais....ais
jerneh & ais berklorin....?Ape perbezaan antare kedue-due ais tu??Lihat
gmbr2 di bwh ni utk
perbezaan antare due jenes ais ni.
Hhmmm....Nampak tak perbezaan antare kedue-due jenes ais ni??Ais yg jerneh merupekan ais yg leh dimakan....Ais
yg berwarne puteh & keroh tu lak
merupekan ais yg dibuat drpd air berklorin...Camne ais b’klorin berwarna puteh
camtu?Warne puteh tu merupekan buih2 mikro & menandakan
kehadiran klorin...
Ais puteh tu bukan je mengandungi klorin malah juge
mengandungi pelbagai benda asing seperti mineral yg menyebabkan kekerasan air...Mineral2 ni sebenarnye bagos tetapi
berbahaye kepade badan sekirenye diambil secare berlebehan...Begitu
juge dgn klorin...Klorin berfungsi membunuh bakteria tetapi dlm wak2 yg same bertindak balas dgn asid humik d
dlm air utk menghaselkan trihalometana.Sebatian
karsinogenik ni leh menyebabkan
kanser pundi kencing,hati,perot,rektum
& usus!Klorin juge merupekan penyebab
penyaket jantong,pengerasan saluran
darah,anemia,tekanan darah tinggi & pelbagai alahan...
Camne
ais
berklorin dibuat?Ais berklorin dibuat drpd aer
mentah/paip....Ais yg leh dimakan
& jerneh lak dibuat drpd aer masak...Oleh
tu,gunelah aer masak utk membuat ais
& janganlah sewenang-wenangnye
menggunekan aer mentah...Sebelom
membeli sebarang minuman sejuk,perekse ais
yg digunekan same ade ais jerneh/ais berklorin demi menjage kesihatan diri & orang yg
tersayang...
Setakat ni
jelah yg dapat aku gitau tentang
ais...Dan post ni bukanlah drpd aku sndiri tetapi berdasarkan pengetahuan kimia
& sumber len yg leh dipercayai...Sekian!
✌ ≧◠◡◠≦✌
Don't understand any hack of this??Click here for English translation!
No comments:
Post a Comment